Nikwax – Temizlik ve Bakım Ürünleri İncelemesi

Bu yazıda giysi, ayakkabı, çanta gibi malzemelerin bakımı-su geçirmezliği, uyku tulumu çadır gibi kamp malzemelerinin temizliği için kullandığım bir malzemenin incelemesinden yani  Nikwax bakım ve temizlik ürünleri  nden bahsedeceğim.  Ürünün nasıl kullanıldığını ayakkabı bakımı üzerinden anlatacağım.  Ama önce bu ürünlere neden ihtiyacımız var bundan bahsetmeliyim.

Su Geçirmezlik Niye Zamanla Kaybolur

Su geçirmez giysiler, ayakkabılar ve diğer ekipmanların çoğunun dışı ‘dayanıklı su itici’  (DWR) olarak adlandırılan, malzemelerin üzerinde suyun boncuklanmasını sağlayan bir  işlemle kaplanır.  Zamanla kir, vücut yağları, ortamdaki kirleticiler ve yanlış malzemeyle yıkama temizleme yapılması sonucu DWR özelliği azalır ve bu da ekipmanınızın tamamen ‘ıslanmasına’ neden olur. DWR işlevini kaybetmeye başladığında kumaş suyu çeker;  su buharı dışarı çıkamadığı için nefes alabilirlik azalır ve kişinin içeriden ıslanmanıza neden olur.

 

Nikwax kullanmanın faydaları

Malzemenizin daha uzun süre  performans göstermesine,

Sizin sıcak, kuru, konforlu kalmanıza

Malzemenin eskimesini önleyerek tasarruf etmenize yardımcı olur.

 

Nikwax Nasıl Çalışır  

Nikwax bakımlı malzeme ile teması en aza indirmek için su boncuklaşır.

Yağmurun yüzeye çarpması gibi bir güç uygulandığında su damlacıklarının şekli bozulur ancak kumaşın içine girmez.

Su, su itici elyaflar ile temasa direnir ve yüzeye geri döner.

 

İki-aşamalı bakım 

Nikwax iki aşamalı bakım süreci, temizleme ve su geçirmezlikten oluşur. Sonuçta kıyafet, ayakkabı ve diğer ekipmanların ilk performanslarını tekrar elde etmesini sağlar. Nikwax ürünlerinin hangisinin temizlik ve hangisinin geçirmezlik için olduğunu şişelerin kapak renginden anlayabiliyoruz.  Temizlik ürünleri yeşil, su geçirmezlik ürünleri mor renkli ürünlerdir.

Temiz için Yeşil

İster kıyafet, ayakkabı olsun, ister ekipman olsun, Nikwax sürecinin ilk adımı daima temizlik olmalıdır.  Süngerli ayakkabı temizleyicisi her tipte ayakkabıdan (günlük, moda veya spor) leke ve kirleri etkin bir şekilde temizler ve mevut su iticiliği kaldırmadan dış görünümü güçlendirir.   Nikwax ‘daha sızdırmaz için mor’ ürününü kullanmadan önce daima ‘temiz için yeşil’ ürünümüzü kullanmalısınız.

 

Su Geçirmezlik için Mor

Su geçirmez Nikwax ürünlerini kullanmanız yağmura karşı dayanıklı, uzun süreli bir etki sağlayarak sizi, ayaklarınızı yağışlı havalarda kuru tutar.  Süngerli ve spreyli ayakkabı su geçirmezlik Nikwax ürünleri günlük ve spor botlarınız ile kullanılabilir ve her tipte deri ve tekstil ürününe su iticilik özelliği katar. Nikwax kullanarak bir ürünü su geçirmez yaptıktan sonra su geçirmezlik özelliğini korumak için düzenli olarak uygun bir Nikwax temizlik çözümü (kıyafet ve ayakkabı) ile temizlemelisiniz.

 

Ayakkabılar için Nikwax uygulaması nasıl yapılır?

Ayak giyimi deriden yapılır çünkü deri doğal bir su iticidir ve nefes alabilir. Deri ne kadar az su emerse o kadar uzun süre dayanır ve ayaklarınız daha konforlu olur. Deri ıslandığı zaman esner ve zayıflar, ufalır ve kurudukça kırılgan hale gelir.  Sadece ayaklarınızı kuru tutmak için değil, aynı zamanda ayakkabınızı temiz tutmak ve derinin esnekliğini koruyarak sağlamlığını arttırmak için de önemlidir.
Kumaş ve deri ayakkabı için süngerle veya spreyle uygulanan su geçirmezlik sağlayan Nikwax ürünü kullandıktan sonra malzeme nefes alabilirliğini sürdürmüş olur. Derinin nefes almasını kolaylaştırır ve yapısını korur, ayakkabının su itici özelliğini yeniden etkinleştirir. Süngerle veya spreyle uygulanır, uygulaması da çok kolaydır. Her türlü kumaş, deri veya kumaş ve deri kombinasyonlu ayakkabı için kullanılır.

Ayakkabı bakımının ilk adımı düzenli temizliktir. Küçük kir parçacıkları deri elyafının içerisine girerek aşınma ve kopmaya neden olur. Kullanım sonrasında, çamur ve kiri suyla yıkayarak çıkarmalıyız. Yağlı kir, aşırı vaks ve sadece su ile çıkmayan inatçı kirler için Nikwax Ayakkabı Temizleme Jeli (Footwear Cleaning Gel) ve naylon fırça kullanmalıyız.  Nikwax su geçirmezlik ürününü ayakkabı veya botun tamamına uygularken ve tam koruma sağlamak için derinin dikiş noktalarına özel dikkat edin.  En iyi sonucu almak için kullanımdan sonra ayakkabıyı 24 saat boyunca kurumaya bırakın.  Ayrıca, her kullanımda botlarınızın astarını sıcak nemli bir bezle silmeyi de ihmal etmeyin. Çünkü ter kaynaklı tuz astara hızlıca geçerek deriyi bozar ve kurutup çatlatır.  Gerektikçe veya ağır şartlarda kullanımdan sonra bu bakımı tekrar uygulayın.

1. Kirleri nemli bir bezle silip Nikwax® Footwear Cleaning Gel ile temizleyin.
2. Kullanmadan önce iyice çalkalayın. Ürünle işlem yapacağınız alanı koruyun/örtün.
3. Yaklaşık 5 cm mesafeden uygulama yapın.
4. Fazla damlaları dikkatle alın ve doğal olarak kurumaya bırakın.

Nikwax kumaşın görünüşü veya dokunuşunu değiştirmez. Su bazlıdır, çevre dostudur ve yanıcı değildir.

Nikwax ürünlerini www.alpinist.com.tr de inceleyebilirsiniz.

Nikwax ürünlerini motosiklet malzemelerimizde de kullanabiliriz:

Deneme Tahtası Youtube ve instagram hesaplarında motosiklet ve outdoor inceleme konusunda daha fazla içerik bulabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir