Kar Kampı için 10 Tavsiye

Bolu yaylalarına kar düştü ve biz kar kampı sezonunu bu sene Aladağ Göleti’ne giderek erkenden açtık.

Bu kampın hazırlık sürecini ve soğuk havalarda malzeme seçimi tavsiyelerimi paylaşıyorum ki kar kampı eziyet kampına dönüşmesin 🙂

Kamp fotoğraflarını Deneme Tahtası instagram hesabında bulabilirsin.

 

Hazırlık süreci

1) Önce gidilecek yeri değil ekibi belirle. Daha önce de beraber kamp yaptığın, uyumlu, malzemeleri sağlam 5-6 yakın arkadaşına haber ver. Zaten ideal sayı olan 2-3 ü ancak gelebilecektir.

2) Hava durumunu ayrıntılı takip et. Özellikle kampa gideceğin günden çok dönüş tarihinin hava ve yol şartlarını incelemeden plan yapma. Aracın başta lastik, akü olmak üzere kış bakımlarını yaptırdığından emin ol.

3) Aracın gidebileceği yol şartlarını, yakıt menzilini kestirebiliyor olmak gerek. Hava güneşli de olsa, dağ yollarında güneş almayan yerler buz tutabilir. Yiyecek alışverişinin bir kısmını (et, ekmek, su) yol üzerindeki köylerden yapmayı tercih et. Hatta biraz kuru odun da satın alabilirsin. Böylece gittiğin yerlerde yaşayanlardan hem yol durumu hakkında bilgi toplamış, hem de onlara destek olmuş olursun.

 

4) Gidilecek bölgeye hava kararmadan varacak şekilde planını yap. Yola çıkmadan önce alternatif kamp yerlerini belirle. maps.me gibi offline çalışabilen uygulamalar ve bunların gideceğin bölgeye ait haritalarını indir.

5) Yola çıkmadan önce kamp malzemeleri listeni yap ve tek tek kontrol ederek malzemelerini su geçirmez çantaya yerleştir. Bu işi yola çıkacağın sabaha bırakma.

 

 

Kamp Ekipmanı Hazırlığı

1) Uyku tulumu alırken extreme değil, lower limit ve comfort değerlerini dikkate al. Extreme kısaca “hipotermiden belli bir süre ölmeme” derecesidir.  Uyku tulumuna çorap ve termal içliklerle gir ve kafanı tulumun dışında bırakma sakın, hatta bere de kullanabilirsin. Polar gibi kıyafetlerini gece yatarken uyku tulumunun içine koymak tulumun içindeki boşlukları azaltıp daha iyi ısınmana ve sabah sıcacak kıyafetlere sahip olmanı sağlar.  Cep sobası ve sıcak su torbası da tuluma ilk girdiğinde ısınmana yardımcı olur.  Hatta ısıtıcılı yeleğin varsa çok daha güzel olur. Cep telefonu, kalem pil gibi kolay donan malzemeleri de tulumda saklayabilirsin. Ayakkabılarını da sakın dışarıda bırakma, poşette yanında tut.  Tulumun kaz tüyü ise çadırının içine ıslak malzeme koymamaya dikkat et.

2) Sadece uyku tulumunun eksi bilmem kaç dereceye dayanıklı olması yetmez; altındaki ısı yalıtımını sağlayan mat da bir o kadar önemlidir.  Kış kamplarında kapalı hücre bir mat tercih et, hatta üstüne de bir şişme mat kullan. (sakın şişme yatak değil) Açık hücreli matlar ıslanırsa sünger gibi ıslaklık yayılır. Şişme matlar iyidir ama delinme olasılığı vardır. Çadırını eğimli bir yere kurarsan kar akşam vakti buz olacak ve matın kayacaktır.

3) Bana bir şey olmaz deyip çok ucuz bir çadırla kar kampı yapma. Çok soğuk havalarda bile çadırının havalandırma bölümlerini asla kapatma.  Aksi takdirde nefesinle yoğuşmaya sebep olursun ve daha çok üşürsün. (Aynı şekilde uyku tulumunda ağız ve burnu kapamamak gerek) Karda kamp yapıyorsan mümkünse çadırın kazıklarını da buna uygun seç, sayısını bil ve çadırı toplarken karda kazıklarınızı kaybetmemeye çalış.

4) Eğer hava karlı ise ağaçların üzerinde biriken kar ağırlık yapacağından dalları kırabilir. Bu nedenle çadırını ağaçların, tentelerin altına kurma. Çadırını yumuşak kar üzerine de kurma. Önce çadırını kuracağın bölgeyi, kürekle ya da ayaklarınla iyice ez ve sertleştir. Aksi takdirde yumuşak kara kurulan çadır, gece uyurken ağırlığınla yavaş yavaş kara saplanacak ve düz durmayacaktır.

5) Soğuk havalarda vücut, ısısını dengede tutabilmek için daha çok enerji harcar. Çok soğuk havalarda dinlenme halinde iken bile oldukça su kaybedebilirsin. Bu nedenle sık sık su içmeli ve karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketmelisin. Kamp süresince sıcak su, çay ya da çorba yapmaya uğraşmaktansa yanında iyi bir termos taşı. Kampta ısınmak için alkol almak sanılanın aksine işe yaramayacaktır. Alkol aldığında vücut ısın düşer; çünkü alkol vücudun yüzeyine daha fazla kan ulaşmasını sağlar ve bu da vücutta ısı kaybına neden olur. Kamp süresince bol bol işe. Çünkü vücudun sidiğini sıcak tutmak için fazladan kalori harcar. Özellikle gece yatmadan önce zorla da olsa işeyip öyle uyku tulumuna girin. Soğukta daha çok çişin gelecektir, sabaha karşı uyandığında çadır içinde boş bir şişe bulundurup buna işemek garip görünse de o soğukta çok işe yarayacaktır.

 

Kışın kullandığım kamp ekipmanları şunlar:

Çadır: The North Face Stormbreak 3

Uyku Tulumu: The North Face Ble Kazoo

Mat: Loap Berx Storm Şişme Mat ve altına kapalı hücre mat

 

 

 

Etkinlikleri erkenden haber almak için Facebook’taki “Keyif Amacı Güden Topluluk” grubumuza bekleriz.

 

Daha fazla içerik için DenemeTahtası’nı takipte kalın:

facebook.com/deneme.tahtasi.tv

instagram.com/deneme.tahtasi

www.youtube.com/denemetahtasi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir