Yağmurda Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

 

Yağmurda Kamp mı yapılır? Neden olmasın ki, yeter ki malzemelerini doğru seç ve aşağıda belirttiğim noktalara dikkat et:
 
Gideceğin bölgenin hava durumunu ayrıntılı incelemeden yola çıkma. Hava durumunun yağış gösteriyor olmasından çok, o gün ve gece kaç mm yağış düşeceğine bak. Örneğin hava durumunun fırtına gösterdiği bir gün aslında sadece sabah bir saat kuvvetli yağış olabilir. Bunun tam tersi de geçerli.
 
Kamp yapacağın bölgenin yol durumu da çok önemli. Belki de kamp günü aracınla çok rahat geçebildiğin bir patika yol, yağışın ardından kamp dönüşü geçişine izin vermeyecektir. Aracını uygun bir yere bırakıp, gerekirse 5-10 dakika yürümeyi dert etme.
 
Yağmurlu kamplarda en önemli malzemen çadırın tabi ki. 5 mevsimlik çadır al demiyorum ama marketlerde satılan 50 Tl’lik festival çadırlarına da sakın güvenme. Aynı şekilde yağmurluğun da, ayakkabın da biraz düzgün bişi olsun. Ayakkabına güvenmiyorsan BİM poşetine güven ve sar ayakkabını 🙂
 
Mümkünse bagaj kısmı olan bir çadır kullan, böylelikle eşyaların dışarıda ıslanmasın. Malzemelerini su geçirmeyen torbalara, en kötü çöp torbalarına koymayı unutma.
 
Çadırı kuracağın yerin eğimine dikkat et, dere yataklarından uzak dur. Çok yağmur varsa, tümseğin üzerine çadırını kurmak biraz işe yarayacaktır.
 
Çadırını düzgün kurmalasın ki, su çadırın üzerinden akıp gitsin. Ama çadırını aşırı germe, çadırın nemliyse yırtılabilir.
 
Çadırı kuracağın yeri tam olarak karar vermeden önce çantanı açıp, eşyalarını çıkartma.
 
Çadırın altına, “çadır altlığı” denilen bir katman sermen faydalı olur. Nalburdan alacağın bir branda da iş görecektir. Kullanacağın altlık mutlaka çadırının tabanı boyutunda olsun. Eğer daha büyük bir altlık kullanırsan su burada birikecektir. Çadırının üzerine ağaçlara bağlayarak asacağı bir branda da keyfini arttıracaktır.
 
Çadırının fermuarını sakın açık unutma, özellikle uyku tulumunu sakın ıslatma.
 
Yağmurlu bir kamp gecesinde, sabaha karşı işemek için sık sık dışarı çıkmak istemeyeceksindir. Bunun için gece yatmadan önce sık sık tuvalet ihtiyacını gider, gece fazla bira içme. Çadırların ve su kaynaklarının yakınına işime. Çadır içinde bir tane boş pet şişe bulundur derim, kapağını da kaybetme 🙂
 
Yıldırımdan korunmak için ağaçların altına, tepelere çadır kurma.
 
Dışarıda çok yoğun yağmur yağıyor diye, çadırının içinde ocağını yakıp sucuk yada makarna fantezisine girme 🙂 Yola çıkmadan kendine sandviç hazırla mesela.
 
Donundan ayakkabına kadar yedek kıyafet almayı unutma.Özellikle de çorabını. Eğer yedek ayakkabın yoksa ve ıslattıysan, kuru çorabını giydikten sonra ayağını çöp poşetine geçirip ayakkabını öyle giy. En azından kuru çorap ıslanmasın.
 
Islanan ayakkabını kamp ateşinde kurutmaya çalışırsan muhtelemen yakacaksın 🙂
 
Yerler ıslak olacağı için tabure yada katlanır tabure almayı unutma.
 
Kamptan ayrılırken çadırını ıslak şekilde toplaman gerektiyse, eve gider gitmez açıp kurumasını sağla. Aynı şey yağmurluğun için de geçerli.
 
Eğer kampa motosiklet ya da bisikletle ile gideceksen, çantalarının su geçirmez olduğuna emin ol. Hatta çok da kasma arabayla git 🙂
 
5-7 Mayıs’ta Mudurnu’da bir kamp yapacağız. Hava cuma açık, cumartesi yağışlı (6-7 mm) gözüküyor şu an. Ama dediğim gibi yağışın kaç mm olacağı önemli, bunu dikkate alıp, malzemelerimizi buna göre seçelim.
 
Yağış Şiddeti
 
Hafif Yağış 1- 5 mm
Orta Kuvvette Yağış 6- 20 mm
Kuvvetli Yağış 21- 50 mm
Çok Kuvvetli Yağış 51- 75 mm
Şiddetli Yağış 76-100 mm
Aşırı Yağış 100 mm üzeri

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir