Türkiye’deki Efsane Olmuş 5 Yol

Türkiye’deki manzarasıyla, zorluğuyla efsane olmuş yollar

1) SOĞANLI GEÇİDİ :  Trabzon ile Bayburt’u birbirinden ayıran Soğanlı Dağlarındaki  D915 yolu tartışmasız 1 numara. Hatta dünyanın en tehlikeli yollarını araştırıp tanıtan www.dangerousroads.org isimli sitenin, okuyucularının oyları ile belirlenen tehlikeli yollar sıralaması, uzun zaman sonra değişti ve D915 nolu Bayburt yolu, bilinen adıyla Demirkapı (Soğanlı Geçidi) site kullanıcıları tarafından “Dünyanın en tehlikeli yolu” seçildi.

2) KEMALİYE TAŞYOL :  Yapımına 130 yıl önce başlanan Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Taşyol yöre halkının yıllar süren maddi manevi emeklerinin sonunda tamamlanabildi.  Dağlardan, ip bağlı sepetlerle inilerek kazılmaya başlanan, içinden Fırat’ın geçtiği kanyonun 8.5 kilometrelik sarp kayalıkları inanılmaz bir şekilde yarılarak delindi.   Erzincan’ın Kemaliye ilçesini Divriği-Sivas güzergahından, Ankara-İstanbul yönüne bağlayan Taşyol projesi, artık ulaşım için olduğu kadar turizm amaçlı da kullanılıyor.  Derin karanlık kanyonlardan geçen Taşyol’u merak edenler sayesinde zaten bir doğa sporları cenneti olan Kemaliye daha da bilinir hale geldi.

3) OVİT GEÇİDİ : İkizdere (Rize) ile İspir (Erzurum) arasındaki 2600 m rakımlı Ovit Geçidi yılın yarısı kar yüzünden kapalı oluyor.  Rize’yi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan yolun 12 ay boyunca ulaşıma açık tutulabilmesi için 15 km uzunluğunda bir tünel yapılıyor. Bu tünel tamamlandığında (2016) Türkiye’nin en uzun tüneli olacak ama eminim ki bu yolu kullanan gezginlerin sayısı azalmayacak.  Çünkü eski yoldan ulaşılan Mor Yayla ve Yedigöller’in manzarası kaçmaz.

4) ÇAMLIBEL GEÇİDİ :  2640 rakımlı bu geçidin Artvin tarafında dik yollar, yemyeşil yaylalar, Ardahan tarafında ise düzlükler, çayırlar göreceksin. Şavşat yönünden gelenler için Çamlıbel geçidi bir zaman tüneli gibidir. Karadeniz’den her yönüyle farklı olan Doğu Anadolu  bir anda karşına çıkar.

(Daha fazla fotoğraf için pedalla.com sayfasına göz atın…)

5) ILGAR DAĞI GEÇİDİ :  Ardahan ile Gürcistan’a açılan Türkgözü Sınır Kapısı arasında bulunan 2 bin 550 rakımlı Ilgar Dağı Geçidi oldukça zorlu bir yol.  Hatta bölgedeki Daral Köylüleri yazın tarım, kışın da yolda kalan tırları kurtarıcılık yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Sadece kar, kış değil rüzgar da oldukça sert burada. Bu yolun iki ülkeyi bağlayan önemli bir yol olduğuna inanamıyor insan. Ama yolun Türkiye kısmında kalan kısmı oldukça yüksek rakımlı ve zorlu.

Listeye eklemeler yapmak isterseniz yazının altına mesaj yazabilirsiniz…

Daha fazla faydalı içerik için takipte kalın:

facebook.com/deneme.tahtasi.tv

instagram.com/deneme.tahtasi

www.youtube.com/denemetahtasi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir