Ballıkayalar: Doğa Yürüyüşü, Kamp ve Kaya Tırmanışı

Yazı : Kaan Öztürk

Merhaba arkadaşlar, Cumartesi sabahı (14.11.2015), güneşi de görünce, spor amaçlı yürüyüşümü doğal bir parkta yapmaya karar verdim. Hem evime yakın olsun, hem de kalabalıktan uzak olsun istiyordum. Neresi neresi derken aklıma, Anadolu yakasındaki evime 40 dakikalık bir mesafede olan, uzun zaman önce birkaç sefer gittiğim Ballıkayalar Tabiat Parkı geldi.

Güzel havanın vermiş olduğu enerji ile yola koyuldum. Eski Ankara asfaltından İzmit yönüne doğru gidildiğinde, Gebze’den birkaç kilometre sonra Tavşanlı Köyü tabelasını göreceksiniz. Bu sapaktan dönüp içeriye doğru kısa bir müddet yol aldığınızda Ballıkayalar’a ulaşacaksınız. (Ballıkayalar Tabiat Parkı 40.839825 enlem ve 29.515121 boylamda)

Tavşanlı Köyü’ne doğru çıkan yol, moloz ve hafriyat taşıyan tırlarla dolu olduğundan, bir hayli tozlu ve rahatsız edici olsa da, derin bir nefes alıp hedefimi bulmam kolay oldu.

Giriş dar ve tek şeritli bir yoldan. Girdiğiniz gibi sizi karşılayan ufak bir göletin yanında pahalı çay ve ızgara satan bir tesis mevcut. Otopark arabalar için 10 TL. Motor veya bisiklet için ücretsiz park alanları var. Vadide konaklamak için tesis bulunmuyor fakat kamp yapmak mümkün.

Mangal yakmak için mesire alanları da mevcut. Bölgede sabit bir yürüyüş parkuru yok. Göletin yanından akan dere üstüne sabitlenmiş bir kereste üzeriden yürüyüş alanına ve vadinin içine doğru ilerlemeye başlıyorsunuz.

Yolda günübirlik doğa yürüyüşleri yapan bir sürü doğaseverle tanışma fırsatı da yakalıyorsunuz. Mevsim sonbahar olduğundan, su debisi orta kararda, yani rahatlıkla derenin üzerinden karşı kıyıya, taşların üzerinden atlayıp geçebiliyorsunuz.

Vadinin ulaşılabilir alanları 10 km gibi, ilerisi amatör yürüyüşçüler için zorlayıcı ve riskli olabilir. Cilalanmış akarsu kayalarına basıp kenar kenar ilerleyebiliyorsunuz.

Trekking ve kamp etkinlikleri için çok ideal bölgeler mevcut. Her noktadan kafanızı yukarıya kaldırdığınızda dağcıların ve kaya tırmanışçıların antrenmanlarını izleyebilmek bir hayli keyifli.

Ballıkaya Deresi, göçmen kuşların uğrak yeri olduğundan bu kuşların oluşturduğu hoş manzaraları yakalama şansınız da olabilir. Vadinin derinliklerine doğru ilerledikçe kuş sesleri de artıyor.

Bol oksijen ve ter atma maksatlı yürüyüşüm esnasında fotoğraf da çektim. Özel bir fotoğraf makinem olmadığından mobil telefonumla idare ettim.

Sonbaharın degradeli renkleri ve akan suyun serin havası bütün yorgunluğumu aldı götürdü. Ballıkayalar Vadisi, İstanbul’a yakın bir bölge olsa da, vardığınızda sizi bir hayli uzaklaşmış hissettiriyor.

Daha fazla faydalı içerik için takipte kalın:

facebook.com/deneme.tahtasi.tv

instagram.com/deneme.tahtasi

www.youtube.com/denemetahtasi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir