Simav, Gölcük Yaylası

Çok bilinmeyen ama özellikle kamp yapmak için bulunmaz güzellikte bir yer önereceğim: Simav, Gölcük Yaylası.

Burayı birkaç yıl önce katıldığım motosiklet (Tenere) kampı sayesinde öğrenmiştim. Sonrasında yolum Ege’den her geçtiğinde yolumu uzatıp buraya uğradım. Sadece Gölcük yaylası değil, yakınındaki Eynal Kaplıcaları da beni buraya çeken nedenlerden diğeri oldu, ki kaplıca olayına çok uzak birisi olmama rağmen. Bir diğer nedeni de tabi ki Simav’da tanıştığım ve artık sık sık görüştüğüm güzel insanlar oldu.

Kütahya’nın güneybatısında yer alan Gölcük Yaylası, karaçam ormanları arasında düz bir alanda yer alıyor. Simav-Emet karayolunun hemen üstünde olan Gölcük, Simav’a yakın köyler için bir dinlenme noktası durumunda. Zengin ormanlarla kaplı Gölcük Dağı, zirvesindeki düzlük alanlar sayesinde aynı zamanda bir yayla görünümünde. Her türlü altyapıya sahip olup, 1450 metre yükseklikte, eşsiz bir piknik alanı ve bir krater gölü barındıyor. İçme suyu ve  piknik masası da bulunuyor. Gölcük yaylası, özellikle doğa yürüyüşçüleri, motosiklet ve karavancılar için keşfedilmesi gereken bir kamp alanı. Yaylaya ulaşım tamamen asfalt yoldan olmasına rağmen, ormanlık alanda motosiklet veya bisikletle gelenlerin  kaybolacağı kadar çok patika yol var.

 

Krater gölünün ilginç bir öyküsü var. Krater alanı, dört bir taraftan inen dereciklerle kar sularını toplayarak küçük bir göle dönüşmüş… Bu yüzden etrafında yaz-kış yeşillik eksik olmuyor. Yaz aylarının en sıcak günlerinde bile -özellikle akşamları- buraya üstünüze kalın bir şeyler almadan çıkmanız mümkün değil. Çoğunluğu çevredeki ilçelerden gelenler sayesinde dağ ve çevresi özellikle yazın cıvıl cıvıl…

 

İstanbul’dan Simav’a çok keyifli köy yolları ile ulaşılabiliyor. Yalova’dan sonra bir kaç alternatif var. Eskihisar-Topçular feribotundan sonra mesafe yaklaşık 300 km. İnegöl, Tavşanlı, Emet yolu oldukça keyifli. Biraz daha köy yollarından geçeyim derseniz Harmancık, Balıköy yolu da şahane. Hatta vaktiniz varsa Yeşil-Mavi yola da sapın arada.  Köy yollarını kullanmak istemeyenler, Kütahya-Gediz hattını takip etsin.

 

Simav’a kadar gelmişken etrafta gidilecek bir sürü yer daha var aslında. Kütahya genel olarak deniz seviyesinden yüksek olduğu için, Gölcük yaylası gibi birçok yaylayı barındırıyor. Yükseklikleri 1200 ile 1500 metre arasında değişen Emet’ de Sarıalan, Domaniç’de Dere, kamp için diğer seçenekler. Ayrıca Gediz’ e 30 km mesafedeki 2312 metre rakımlı Murat Dağı, kamp, dinlenme ve yürüyüş için iyi bir seçenek olabilir. Kamp yapmayı sevmeyenler de Naşa Kaplıcaları, Çitgöl ve Eynal Kaplıcaları’nda konaklayabilir. Kütahya merkeze 60 km uzaklıkta Çavdarhisar’da bulunan “Aizonai Antik Kenti” de yol üzerinde görülmeye değer güzellikte bir yer.

Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı olan Eynal, Türkiye’nin en zengin kaplıca kaynaklarının bulunduğu bölgelerin başında geliyor. Şifalı sulara ev sahipliği yapan ve 3 bin yıldır kaplıcalarıyla şifa veren bölge yılın her mevsimi yerli ve yabancı turistlerin ziyaretçi akınına uğramaktadır. Tarihi eserlerin, kültürel değerlerin ve doğal güzelliklerin gölgesindeki Eynal, Kütahya’ya 149, Simav’a 5 kilometre mesafede yer alıyor. Konaklama fiyatları da oldukça uygun.

Bu hafta sonu Simav’da Tenere kampı var. Bu kamplar sayesinde bir sürü güzel insanla tanıştım, orada görüşmek üzere…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir