10 Maddede Barselona Gezi Rehberi

Barselona’ya gidip de sevmeyen, pişman olan var mıdır? Başına hırsızlık olayı gelmezse herkes mutlu ayrılır bu şehirden.  Benim de en sevdiğim yerlerden biri olan Barselona’yı 10 maddede inceledim, keyifli gezmeler

1.  NASIL BİR YER?

7/24 durmayan hayat, büyüleyici Gaudi eserleri, Akdeniz sıcakkanlılığı,  şehrin tadını çıkaran genç nüfus, nefis yemekler daha ne olabilir ki? Burası İspanya’nın 2. büyük şehri, Katalonya’nın başkenti,  keşke üniversiteyi burada okusaymışım dediğiniz yer, burası sanki İstanbul’un yaşanabilir hali.

2.  EN ÖNEMLİ,  EN GÜZEL YERLERİ

La Sagrada Familia Barcelona’da gezilecek yerler arasında bir numarada yer alır. Park Guell’i de iki numara yapalım. Guell ailesinin soyluluk göstergesi olarak 1900-1914 yılları arasında Antoni Gaudi tarafından yapılan parka da mutlaka gidilmeli ve şehri tepeden izlemeli.  Casa Batllo ise Gaudi tarafından inşa edilen bir başka yapı harikası. Sonra da Barcelona’nın en meşhur caddesi La Rambla aklımıza geliyor.   La Rambla üzerindeki Boqueria de enterasan bir bölge.  Picasso müzesi şehrin El Born, Barri Gotik bölgesinde yer alıyor, burayı da sakın atlamayın. Eski daracık sokakların arasında bir çok güzel restoran, sanat galerisi ve butik dükkanlar göreceksiniz. Barselona’ya gitmişken futbol meraklılarının görmeden dönemeyeceği yer, Camp Nou.  Yani gez gez bitmez burası ?

  1. NE ZAMAN GİTMELİ – NE KADAR KALMALI

İspanya’da Akdeniz iklimi hakim olduğu için yılın her dönemi gidebilirsiniz. Barselona’nın çıplaklarıyla ünlü plajlarını merak ediyorsanız tabi ki tercihiniz yaz ayları olsun. Eğer deniz tatili olarak gitmediyseniz ilkbahar en güzel dönemidir Barselona’nın.  Şehri sadece kültürel gezi noktası olarak düşünürseniz bile en az 3-4 tam gün ayırmalısınız.  Tatiliniz süresince uykusuz kalacağınızı hesap edin; hayat gece geç saatlere kadar devam ediyor bu şehirde.

  1. ULAŞIM, TRAFİK

Barselona’da inecek olduğunuz havaalanı şehir merkezine 13 km uzaklıktaki Barcelona El Prat Airport.  T1 ve T2 olmak üzere iki terminalden oluşan havaalanından şehir merkezine ulaşmak için taksi, tren, otobüs gibi alternatifler mevcut. Size tavsiye edebileceğim  en uygun ulaşım taşıtı bizim Havataş’a benzeyen Aerobus’lar.    Sık kalkan bu otobüsler ile havalimanı şehir merkezi arası yaklaşık 40 dakika sürüyor. Otobüsün son durağı şehrin en önemli meydanı Plaza de Catalunya. Ayrıca şehirdeki metro sistemi çok gelişmiş.  Şehirde otopark sıkıntısı yok, yeraltında birçok otopark mevcut, gişecisi de yok her şey otomatik. Bisiklet, scooter kiralamak da çok yaygın ayrıca.

  1. KONAKLAMA

Otel rezervasyonu yaparken şehrin en merkezi, kalabalık yeri olan La Rambla civarı otelleri tercih edebilirsiniz. Gerçi metro ağı çok kullanışlı ve pratik olduğu için şehrin tüm noktaları birbirine çok yakın. Bu sebeple kalacağınız otel uygun fiyatlı olsun istiyorsanız otelin merkeze uzaklığını dert etmeyin.  Oteli önceden ayırtmayı unutmayın, yoksa hostel bile bulamazsınız.

  1. NEREDE NE YEMELİ İÇMELİ

Barcelona halkının en büyük aktivitesi, keyfi arkadaş gruplarıyla ya da aileleriyle dışarıda geç saatlere kadar yemek yemektir. Yemek konusunda en meşhur bölgeleri Barcelonata, Bari Gotic, Eixample, El Born ve Plaça Catalunya’dır. Barcelona yemekleri Akdeniz mutfağına aittir, bolca deniz ürünü, zeytinyağlılar ve sebze yemekleri tüketilir. Size tavsiyem gündüzleri La Rambla üzerinde tarihi pazar Mercat de la Boqueria’da hem dolaşın hem de meyve, sebze satılan muhteşem tezgahları fotoğraflayın. Buradaki manav, kasap, balıkçı ve şekerlemecilerde hem midenize hem de gözünüze ziyafet çekin.  Çoğu Avrupa şehrinde olduğu gibi Barselona’da da kahvaltı kültürü zayıf diyebilirim. Kahvaltı kültürü genelde kahve ve yanında kruvasan şeklinde. Ama  öğlen ve akşam yemeklerinden önce ufak porsiyonlarda servis edilen mide oyalayıcı “tapas” lar şahane.  Çeşitliliği ve lezzetleri sayesinde ana yemek olarak bile düşünülebilir tapaslar. Barselona’da akşam 8-9 saatleri civarında herkes tapas barlarından taşar ve saat 10-11 civarı ana yemek için restoranlara geçiş yapar. Sonra da gece hayatı başlar.

  1. GECE HAYATI

Barcelona eğlence hayatı daha çok şehrin en ünlü caddesi Las Ramblas caddesinde ve caddenin sonundaki sahil kenarında bulunan gece kulüplerinde geçiyor. Şehrin en ünlü gece kulüplerinden birkaçı şunlar: Razzmatazz, Catwalk, Buddha Bar.  Ayrıca Barcelona’ya gidip de flamenko izlemeden dönmek olmaz. Fazla içip dağıtmayın, tüm bu mekanlarda ve gece sokakta hırsızlara, kapkaçcılara karşı dikkatli olun.

  1. PARA – ALIŞVERİŞ – HEDİYELİK

Barselona ucuz bir şehir değil. Özellikle turistik yerlerin giriş ücretli pahalı. Alışveriş içinse çok zengin bir yer. Barri Gothic bölgesi sıra dışı bir alışveriş cenneti. İkinci el butiklerin olduğu bir yer görmek isterseniz yeşil hat üzerindeki Fontana durağında inip Gracia‘ya gidebilirsiniz. Gündüzleri alışveriş yapılan sokakları, geceleri de çok hareketli. Bir diğer alışveriş cenneti de Portal del Angel. Burada Zara, Bershka gibi İspanyol markaları ve H&M’in en güzel koleksiyonlarının olduğu mağazalarını bulabilirsiniz. El Born bölgesinde ise Carrer dels Tallers ve Carrer de la Riera Baixa sokaklarına uğrayabilirsiniz.

  1. YAKINDAKİ YERLER

İspanya’da görülecek bir çok şehir var. Çok uzaklaşmadan Barselona’da farklı bir gün geçirmek isterseniz şehrin 40 km kuzeybatısındaki Montserrat Dağı’na günübirlik bir tur yapabilirsiniz. Başka bir seçenek ise trenle bir saat mesafede yer alan küçük sahil kasabası, Sitges’e gitmek. Güzel plajları olan kasaba eski Foça gibi huzurlu bir yer. Figueres ise trenle şehre 2-3 saat mesafede Dali’nin kasabası. Dali müze-evi görmeye kesinlikle değer. Buradan sahil kasabası Cadaques’e geçilebilir.  Ada sevenlerden iseniz, Mayorka ve Ibiza’yı atlamayın.

  1. NOTLAR, TÜYOLAR

Barselona’da unutmamanız gereken en önemli şey eşyalarınıza sahip çıkmak.

Barcelona’daki müzelere girişte indirim yapan çeşitli içeriklerde kartlar mevcut. Müze ve önemli yerlere girişlerinizi daha hesaplı hale getirmek için kesinlikle bu kartan satın alın.

Siesta zamanına dikkat edin. Mağazalarda öğlenden sonra bir kaç saat kapalı olma durumuna (turistik yerlerde çok fazla uygulanmasa da) hazırlıklı olun.  Pazar günü bir kaç müze harici çoğu yer kapalı oluyor.

İspanya’da akşam 11’den sonra  marketlerde alkol satışı yasak. Sadece pub ve barlarda alkol alınabiliyor.  Aslında sokaklarda kutu bira satışı yaparak bu yasağı deliniyor.

İngilizce bilen sayısı oldukça az, gitmeden biraz İspanyolca çalışmak güzel olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir