Tayland’da Motosiklet Kiralayacaklara Tavsiyeler

Tayland denince akla bir sürü şey gelecektir ama ben sadece Tayland‘da motosiklet kiralayacaklara tavsiyelerde bulunacağım, başlıyorum. 🙂

  1. Tayland’da sıcaktan ve muson yağmurlarından uzak durmak için bizdeki kış aylarını tercih etmek gerekiyor. Aralık, ocak, şubat en uygun zamanlar ama aynı zamanda yüksek sezon olduğu için çok turist çeken aylar. Keşke vaktin olsa de en az 3 ay kalsan zaten.
  2. İki milyon insanın yaşadığı başkent Bangkok yoğun trafiği ile seni sinir edecektir. Şehri yürüyerek gez ve sonrasında kendini hızlıca müthiş bir doğaya sahip kuzey bölgesine atmaya bak. 
  3.  Bangkok’tan kurtulduktan sonra başlangıç noktan kuzeyde yer alan Chiang Mai olsun. Buraya uçak ya da trenle gidebilirsin, havaalanı şehir merkezine oldukça yakın. Tren istasyonu da öyle. Bangkok merkezden 13 numaralı akşam trenine binersen 14 saatlik çok rahat bir yolculuktan sonra ertesi sabah Chiang Mai’de oluyorsun. Chiang Mai, kanallarla çevrili insanın yön duygusunu alt üst eden küçük bir şehir. 
  4. Chiang Mai’de motosiklet kiralayacağın yerleri bulmak zor değil. Google’a yazarsan liste halinde çıkıyorlar zaten. Bakkal önündeki motorları kiralama lütfen. 🙂 Bizim tavsiyemiz Honda CRF250L kiralamak olur, işini fazlasıyla görecektir. Bunların günlüğü yaklaşık 20-25 dolar civarında (800 baht/80 lira). Bir haftadan uzun süre kiralayacaksan 100 baht (10 lira diyebilirsin) indirim yapıyorlar genelde. Ben geçen sene eski bir CRF için günlük 600 baht ödemiştim. Bu ay Tayland’a giden Çağlar aynı yerden  1 hafta için daha 1250 kilometrede yepyeni bir CRF’yi günlük 700 baht’a kiraladı. Daha yüksek cc li motorlar da mevct. İstediğin gibi bir şey bulamazsan ya da scooter severim ben dersen günlük 5-10 dolar sadece scooter kirası. Zaten yollar scooter kaynıyor. 
  5. Motor kiralayacağın yer senden yüksek bir depozito (5000 baht/500 lira) yada pasaportunu bırakmanı isteyecektir. Pazarlıkla depozitoyu düşürmeye çalış, pasaport bırakmak son tercihin olsun. Pasaport bırakmak burada çok yaygın bir uygulama, 5000 baht vermek istemezsen sana fotokopisini çekip o kopyayı veriyorlar. Yanlış anlaşılmasın aslında Tayland tahmininden çok daha güvenli bir ülke aslında ama pasaportunun yeri cebin olmalı. Biz aşağıda fotoğraftaki yerden kiraladık, hatta bizden 1 yıl sonra Çağlar da aynı yerden kiraladı ve bir sıkıntı olmadı, YoldanÇık’ın selamını söyleyin 🙂 
  6. Trafik tersten akıyor, daha önce bu tecrübeyi yaşamadıysan ilk başta zorlanacaksındır. Ben başta biraz stres olmuştum ama hemen alışılıyor. Zaten deplasmanda olduğunu unutmamanı tavsiye ederiz, riskli hareketlere gerek yok o yüzden. Özellikle kuzeyde trafik kurallarına ve diğer sürücülere karşı çok saygılılar. Gözünde büyümesin motosiklet kiralamak. 
  7. Motosiklet kıyafetlerini yola çıkarken yanında götürmeni tavsiye ederim. Motosiklet kiralayan yerler kask veriyor ama kasklar dökülüyor. Tayland özellikle konaklama açısından bize göre daha ucuz olsa da motosiklet ekipmanları hem ucuz değil hem de çok seçenek yok. Pantolon olarak tech90 çok işine yaracaktır. Ayrıca bazı motosiklet kiralama dükkanları sana dükkanlarda satılan fiyata kaskı kiralıyorlar ve dönüşte de kask iyi haldeyse yarı fiyatını iade ediyorlar. Ben kaskı Türkiye’ye geri götürmek istemediğim için böyle bir yolu tercih ettim. 8. Motosiklet kiraladığın yerden basit bir tamir seti de edin, hatta iç lastik taşırsan da güzel olur. Hemen hemen her köyde mutlaka küçük bir tamirci var. Yolda kalırsan insanların çok yardımsever olduğunu göreceksin. Yeter ki geceye kalma, köylerde akşamları her yer kapalı. Zaten dükkanlarda tabela falan da olmadığından ortada kalırsın. Bu arada bu yolculukta beraber çok eğlendiğimiz KorBaba (Koray Özden) Ali Cudi ve Cevherime de çok selamlar.

    9. Polislerin rüşvet alması tüm Asya’da bir gelenektir. Bir çevirmede uluslararası ehliyetim olmadığı bahanesiyle az bir dolar bırakmıştım ben de. Yine de Tayland bu konuda da diğer ülkelere göre daha az sıkıntı yaşayacağın yerlerin başında geliyor. 

    10. Fırsatın olursa mutlaka Laos’a da geç. Asıl ıssız doğa ve turuncular Laos’ta çünkü. 🙂

    11. Motosikletinin ve filin yan yana gözüktüğü bir fotoğraf çekmeden dönme sakın. :)))  Yazıya katkısından dolayı Çağlar’a çok teşekkür eder ve Çağlar’ın yani Çakan Çakmak’ın instagram hesabını ve facebook sayfasını takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir