CF Moto 400NK İnceleme Yazısı, 2.Bölüm

CF Moto’nun yeni çıkan modeli 400NK  ile 7-8 bin km yol yaptıktan sonra motosiklet hakkında oldukça çok soru almaya başladım.  İzlenimlerimi motosikletin teknik verileriyle birlikte madde madde vereceğim.

400 NK ile yaptığım Türkiye yolculuğunun rotasını anlattığım 1.Bölüm için tıklayın.

400NK Motor Yapısı

40ONK modeli üstten çift eksantrik- 8 subab paralel çift silindir su sogutmalı- balansörlü BOSCH EFI sistemi ile donatılmış 9500 rpm de 29,5 kw – 40 hp güç , 7750 rpm de 32nm tork üreten EURO 4 standartlarına uygun motor bloğuna sahip. Motorda TORCH CR8EI İRUDYUM buji kullanılmış.

Yorum:  Motor bloğu Kawasaki’nin ER4 modelinin aynısı. Özellikle motorun sesi çok güzel, vites geçişleri akıcı. Sadece 1. vitese atarken biraz sesli bir geçiş oluyor ama kolay geçiyor.  Motor yüksek devirlerde sürüş imkanı tanıyor, böylelikle vites aralıkları oldukça uzun ve sürekli vites atıp yorulmuyorsunuz.  400NK’nın çift silindir olması sayesinde titreşimi oldukça az. Sadece motorun orjinalinde önde cam olmadığı için yüksek süratlerde rüzgardan etkileniyor. 40 beygir gücü ise yolda sollamalarda, ramplarda yetiyor, seri şekilde yüksek süratlerde sollama yapabiliyorsunuz. Motorun torkunu alt devirden itibaren hissedebiliyorsunuz. Yine de motorun ilk kalkışı müthiş seri değil ama sonrasında iyi ivmeleniyor. Sıkışık trafikte ise ısınma, hararet yapma gibi bir şeyle de karşılaşmadım. Zaten motor oldukça dar (gidon ve ayna dahil) ve sıkışık trafikte bile bisiklet gibi her yerden geçebiliyorsunuz.

Tasarım:

Motorun tasarımında KTM’in Duke serisini de tasarlayan KISKA’nın imzası var.

Yorum: Bence motorun en albenisi olan kısmı tasarımı, kaslı, agresif bir görünümü var. Motorun kuyruğundan, sinyaline kadar KISKA’nın imzası çok net anlaşılıyor. Gittiğim şehirlerde herkes motorun tasarımını çok beğendi, motor gerçekten çok ilgi çekiyor. 400NK’nın siyah modeli de var ama turkuaz rengi daha çok yakışıyor bence.  Yolda trafikte turkuaz rengi görenler hemen CF Moto olduğunu anlıyor. Motorun üretimi Çin olmasına rağmen tasarımının Avrupalı olması motorun görüntüsüne hava katmış. Çinliler motor yapmayı öğrenmiş dedirtecek bir marka olacak bence CF Moto.

Ağırlığı:

Motorun kuru ağırlığı 193 kg.

Yorum: Motorun görüntüsünden dolayı insan daha hafif olmasını bekliyor. Bu yüzden motorun belki de tek sevmediğim yanı beklediğimdem ağır olması, aslında daha doğrusu ağırlığın önde toplanması. Bu yüzden motoru geri ittirmek, eğimli yere park edip düzeltmek biraz sıkıntılı. Gerçi bir yandan da ağırlığın önde olması virajlarda, rüzgarlı havalarda avantaj  sağlıyor.

Sürüş Modu

400NK modelinde economik ve sport olarak 2 sürüş modu seçeneği bulunmakta. Ekonomik mod 80-90 km/h larda tasarruf sağlaması için düşünülmüş. Yüksek hız ve daha iyi hızlanmalarda ise sport mod özelliği daha uygun.

Yorum : İki mod arasındaki fark özellikle alt devirlerde, düşük hızlarda ivmelenme ve daha yüksek süratlere çıkabilmede hissediliyor. Eco mod daha çok sakin ve seyahat amacı taşıyan bir mod, yani son hız yapayım demek doğru olmayacaktır. Fakat bu iki mod aslında sürüşte çok büyük bir fark yaratmıyor.

Amortisör:

Arka amortisörde sertlik ve yumuşaklık ayarı mevcut, ön amortisörler ise teleskobik 41 mm kalınlığında kullanılmış, sürüş konforu için tasarlanmış.

Yorum : Tüm yol boyunca amortisörden gayet memnun kaldım. Virajlarda sürüş konforu çok iyi. Daha çok  enduro motor kullanma alışkanlığımdan dolayı bazı günler naked motor kullandığımı unutup girdiğim bozuk yollarda bile bir sıkıntı yaşamadım.

Fren sistemi:

400NK modelinde ön arka fren sistemi çelik fren hortumlu, J.JUAN fren markası kullanılmış. Önde konumlandırılmış 300 mm papatya desenli çift disk kombine edilmiş. CONTINENTAL ön arka ABS sistemi, arkada kullanılmış 240mm disk ve sinterli balata kullanımı ile güvenlik maksimum seviye çıkarılmıştır. Sinterli balata kullanımı balata ömrü ve frenleme performansının daha iyi olmasını sağlaması için tercih edilmiş.

Yorum: Frenleri tahminimden daha başarılı buldum. ABS sistemi doğru zamanda devreye giriyor. Motosiklet şu anda 8 bin km yi geçti, balataların, disklerin durumu da gayet iyi.

Lastikler:

400NK modelinde kullanılan lastikler, CST ADRENO serisi olup CFMOTO modelleri için kauçuk oranı arttırılmış özel olarak üretilmiş. Ön lastik ölçüsü 120-70-17 arka lastik ölçüsü 160-60-17 radıal lastikler kullanılmıştır. Viraj kabiliyeti oldukça iyi olup gereken testler yapılmıştır.

Yorum: Motosiklette yola çıkmadan önce kafamdaki tek soru işareti lastiklerdi. Fakat lastikler beklediğimden çok iyi çıktı. Virajlara motor çok güzel giriyor.  Bunda lastiğin de katkısı büyük. Arka lastiğin 160 olması virajda büyük avantaj. CST’nin bu modeli ıslak zeminde de iyiydi. Sadece ömrü kısa sürdü, 10 bin km olmadan arka lastiği değiştirmem gerekecek.

 

Zincir-Dişli:

Ürün üzerinde kullanılan aktarma zinciri RK JAPON markası yüksek kalitede kullanılmış zincir mevcuttur. Ön amortisör üzerinde kullanılan teleskobik 41 mm ön amortisör ile güvenlik arttırılmıştır. Arka dişli büyük olması motor 650 cc motor blok yapısına uygun olmasından dolayı 400 cc de dişli tahvil oranları ve torkunun daha iyi seviyede olması için tasarlanmıştır.

Yorum: Yolculuk sonunda zincirin durumu gayet iyi, herhangi bir gevşeme de olmadı. Arka dişliyi büyük görünce motorun kolay tekere geleceğini yada son süratinin düşük olacağını zannetmiştim ama öyle olmadı. Motorda 170km/h i gördüm, motorun tekere gelmesi de kolay değil. Hatta motorun ilk ivmelenmesi motora yeni başlayacakları korkutacak gibi değil. Bu arada yola çıkmadan önce motora otomatik zincir yağlama sistemi taktım. Bu sayede zincirin ömrü de uzun olacak. Sadece depo üstü çantaya yol aldığım için zincir yağı tüpü taşımak zorunda kalmadım bu sistem sayesinde.

 

Yakıt Tüketimi

Laboratuar testleri sonucu 400NK ile 4-4,5 LT/100 km yakıt tüketimi ve dolu depo 17 lt ile 380-400 km gidebileceğini öngörülüyor.

Yorum: Ben yüksek devirlerde motor kullanmayı seviyorum. 400NK da tam benim tarzıma uygun olarak yüksek devirlere çıkabilen ve bu sürüş tarzında da keyif veren bir motor. Fakat bu sürüş tarzı yakıtı kötü etkiliyor. O yüzden yolculuğun yakıt ortalaması 100 km de 4,5 litre civarlarında oldu. Daha sakin sürüşle bu 4 litreye inebilir ama daha aşağısı kolay değil, en azından benim için. Yakıt deposunu kaslı yapmışlar ve güzel bir görünüme sahip olmuş. Aynı zamanda deponun bacaklara gelen kısmını dar yapmaları sayesinde motoru sürerken iyice sıkabiliyoruz. Boyu 190 cm olan biri bile bu dar yapı sayesinde motoru kolayca kavrayabilir ve bacakları açıkta kalmaz.

 

Sele Yüksekliği ve Konforu:

Sele yüksekliği 795 mm ve selesi iki parçadan oluşuyor.

Yorum: Sele yüksekliği her kullanıcının rahatlıkla kullanabileceği yükseklikte. Sele ilk başta sert gibi gözükse de her gün ortalama 500 km kullandım ve bir rahatsızlık vermedi. Orjinal sele ile yol aldım, üzerine herhangi bir şişme minder tarzı şeyler de kullanmadım. Oturuş pozisyonunun dike yakın olması, yani yakıt deposuna kapanmak zorunda olmamanız beni yolda baya rahatlattı. 400NK’nın artçı selesi çok dar, iri birini artçı alarak kullanmak zor olacaktır. Ayrıca artçının tutma yerleri de çok kullanışlı değil. Şehir içinde kıvrak, seri, tek kişinin bineceği özellikle gençlerin çok hoşlanacağı bir şehir motoru bu diyebilirim.

Diğer Parçalar: Gösterge, Sinyal, Gidon, Aynalar, Far, Manet,  Çamurluk, Plastikler

Gösterge paneli oldukça detaylı ve okunaklı. Güneşli havalarda da gece de görebiliyorsunuz.

Sinyallerin tasarımı güzel, görünür ve led.

Gidonun açısı ilk başta bana garip gelmişti. Muhtemelen motoru dar tutabilmek için içeri doğru açı vermişler. Yol öncesi bu durum elde ve kolda ağrı yapar zannetmiştim ama her gün durmadan saatlerce kullanmama rağmen bir ağrı, tutulma oluşmadı.

Aynalar geniş omuzlu biri için dar kalacaktır. Ayna uzatma aparatı ile kullanmakta fayda var.

Halojen bir far var ve  aydınlatması çok iyi değil. Yaklaşık 100 TL bir masrafla led e geçmek faydalı olacaktır.

Debriyaj ve gaz manetinin ayarlanabilir olması avantaj.  Hidrolik debriyaj sistemi olsa tabi daha iyi olurdu.

Çamurluğu kısa olması görüntü olarak iyi olsa da yağmurlu havalarda ceketinize çamur sıçratıyor. Daha uzun çamurluk düşünülebilir.

Grenajlardaki plastiklerin kalitesi kötü değil, süper de değil.  Eğer motoru devirirseniz, grenajların en dışındaki beyaz plastik parça çatlayabilir. En azından yan grenajın tamamı değil sadece en dıştaki küçük parçayı değiştirebiliyor olmak maliyet bakımından büyük avantaj sağlayacaktır. Motora koruma amaçlı bir takoz düşünülebilir. Zaten UMA’nın fabrikasına gittiğimde, NK serisi için takoz, arka çanta tablası gibi aksesuarlar üzerinde çalıştıklarını görmüştüm.

Fiyatı :

CF Moto Türkiye 400 NK için rakiplerine göre oldukça uygun bir fiyat belirlemiş. Lansman fiyatı 18750 TL ile bence iyi bir satış adedi yakalayacaktır.

Servis:

CF Moto’yu Türkiye’ye Uğur Motorlu Araçlar (UMA) getiriyor.  Mondial, Kymco, Motovento gibi markaları ile tanıdığımız UMA’nın Türkiye’nin her yerinde servisi bulunuyor. Zaten CF Moto’nun 150 cc modeli olan 150NK ile ilgili bir mekanik arıza, servis, yedek parça sorunu yok bildiğim kadarıyla. 400NK için de bu servis ağı sayesinde bakım ve yedek parça temini kolay olacaktır diye düşünüyorum.

 

Yedek Parça Stok ve Fiyatları:

400NK ile yaptığım Türkiye yolculuğum sırasında UMA’nın Aydın Nazilli’deki fabrikasını da ziyaret ettim. Özellikle Mondial için çok büyük bir yedek parça stokları olduğunu gördüm. Muhtemelen CF Moto için de stok problemi olmayacaktır. Yedek parça ve servis maliyetleri rakiplerine göre ucuz benim gördüğüm kadarıyla.  Yedek parça fiyatlarını merak edenler için de kısa bir liste (parakende satış fiyatı) paylaşıyorum, ucuz yada pahalı olmasına siz yorum yapın istedim:

Hava filtresi 28.35 TL

Sağ sol grenajlar 138 TL (beyaz olan parçanın tanesi)

Gösterge 506 TL

Gidon 161 TL

Yağ filtresi 33 TL

Ön far 250 TL

Debriyaj Maneti 74 TL

Mondial RX3i Evo inceleme videosu için tıklayın.

 

400NK ile yola çıkarken kullandığım aksesuarlar ve malzemeleri de yazamaya devam edeceğim, Deneme Tahtası’nı takipte kalın!

 

Etkinlikleri kaçırmamak için DenemeTahtası’nı takipte kalın:

facebook.com/deneme.tahtasi.tv

instagram.com/deneme.tahtasi

www.youtube.com/denemetahtasi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir