Motosikletle Afganistan’a Gitmek

Afganistan’a niye gitmek isteyeyim diye soranlarınız çoğunlukta olacaktır. Haklısınız, özellikle motosiklet kullananlarda merak duygusu bazen anlaşılmaz bir boyutta olabiliyor.

Asya bizim ilgimizi çeken bölgelerin hep en başında geldi. Wakhan koridoru olarak bilinen Afganistan’ın kuzey doğu bölgesi de motosiklet kullanmak hatta trekking için çok müthiş bir coğrafya.

Bundan üç sene kadar önce İstanbul’dan Kırgızistan’a giderken Afganistan’a girmek istemiştik, yola çıkmadan vizelerimizi de almıştık. Tacikistan-Afganistan sınırından uzun süre kamp yaparak, homestay’lerde kalarak sürsek de amacımıza tam olarak ulaşamamıştık. Yolculuk süresince gelişen olaylar motosikletle Afganistan’a girmemize engel olmuştu; tırsmıştık da açıkçası biraz. Sadece günübirlik Afganistan’a şöyle bir ucundan girebilmiştik. Biraz da karışık bir şekilde hem de, hiç girmeyeyim o konuya. ?

Bizden kısa bir süre sonra Savaş Balaban da (Yolbizibekler) Tacikistan’dan Afgan’a geçmeyi planlamıştı. Araçla geçmek için ekstra izin ve 250 dolar ödemesi gerektiğinden motorunu Tacik tarafında bırakıp yaya olarak Afgan’a giriş yapmıştı. En azından taksi ile Afgan’ı gezecekti ama taksiler anlayamadığımız bir şekilde çoook pahalı. Savaş da bizim gibi kendini huzursuz hissettiğinden aynı gün içinde Tacikistan’a geri dönmüştü. Sınır kapısındaki askerlerin tavrı, karşılaştığımız sırt çantalı turistlerden dinlediğimiz hikayeler insanı tedirgin ediyor gerçekten. Zaten Taliban’dan dolayı sınır kapıları bir açık bir kapalı oluyor. Yani girdin mi istediğin zaman çıkamama gibi bir durumla karşılaşma olasılığın da var.

Bugün ise facebook’u açıp arkadaşımız Hasan Yapıcı’nın Afganistan’da motosiklet sürerken fotoğraflarını görünce kendim gitmiş kadar sevindim. Özbekistan’dan Termiz sınır kapısından Afganistan’a girebilmiş. Mazar-e Sharif’i de Hasan Abi sayesinde görmüş olduk. En kısa sürede yaşadığı yer olan Biga’ya gidip Hasan Abi’nin hikayelerini dinlemek lazım.

Bu arada kısaca Hasan Yapıcı’dan da bahsedeyim. Kendisi içimizde en mütevazi, en sessizce gezip tozan, egolarından arınmış hatta ağzından zor laf alabildiğimiz abimizdir. ?

Bu yolculuğunu da çoğumuzun yaptığı gibi yeni teknolojik motosikletler yerine, ruhu olan eski bir motosiklet ile yapması Hasan Abi’yi anlatıyor zaten.

Hasan Yapıcı’nın sosyal medyayla da pek işi yok, o yüzden şu sayfadan takip edin diyemeyeceğim. Umarım bir gün rastlaşır ve tanışırsınız.

Şu yazı da ilginizi çekecektir: Pamir Dağları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir