Ilgaz Dağlarında Kamp

Ilgaz’da kamp yaptığım Kırkpınar yaylasına mutlaka gidin görün, hatta kamp yapın derim. Neden mi?

Kırkpınar Yaylası,  Ilgaz merkezden 22 km uzaklıkta, denizden 1800 metre yükseklikte bir yayla (gölü) olup adını, alandaki göleti besleyen kırk pınardan almış. Ilgaz sıradağlarının uzantısı olan 2404 metrelik Emir Gazi Tepesi’nin yamaçlarında bulunan yayla, Ilgaz Dağlarının kendine özgü florasının eşsiz örnekleri ile dolu. Çiğdem, düğün çiçeği, yabani lale, unutma beni, sarı orkide, çuha, sahlep, orman gülü yaylada rastlayabileceğiniz yüzlerce çiçekten sadece bir kaçı. Yayla ve civarının faunası içinde ise yaban ördeği (angut), kuyruksallayan, karatavuk, maviağaçkakan, alakarga ve apollon kelebeğini sayabiliriz.

Baharın gelmesi ile birlikte eriyen karların altından filizlenen çeşit çeşit çiçekler yaylayı bir çiçek denizine çeviriyor. Yaylaya her çıktığınızda başka bir renkte çiçeğin hâkim olduğunu görürsünüz. Şansınız yaver giderse yayla evlerinde tereyağının yapılışını izleyebilir, köy ekmeği, taze tereyağı ve yayık ayranından oluşan bir yayla ziyafetine konuk olabilirsiniz.
Yer yer 2000 metreyi geçen yürüyüş parkurları boyunca; eşsiz panoramik görüntüler, çam ve çiçek kokuları ile yoğrulmuş temiz dağ havası, soğuk pınar suları ve doğanın sizlere sunduğu kanlıca mantarı, ahududu, dağ çileği ve böğürtlenden oluşan zengin açık büfe mönüsü sizlere eşlik edecektir.
Gitmeden önce bunlara dikkat edin:
Yaylada telefon kısmen çekiyor, internet yok.
Yaylada alışveriş yapılacak market gibi bir yer. Fakat yayla evlerinden kahvaltılık temin edilebiliyor.
Ilgaz’a 20, Çankırı’ya 70 km. mesafede bulunan Kırkpınar Yaylası’na Ilgaz-Kastamonu Karayolu”nun 10. km.’sinde Yalaycık Köyü’nden (Akaryakıt istasyonunun bitişiğinden) batıya ayrılan 10 km.’lik asfalt bir yolla ulaşılmaktadır. Programlı bir ulaşımı bulunmayan yaylaya özel araçlarla gidilebilmektedir.  Asfaltın durumu yer yer stabilize, aynı fotoğraftaki gibi.
Daha fazla fotoğraf için Instagram :  Yolkafasi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir